Yeni aşı teknolojisi mRNA, bugünlerde COVID-19 için sunduğu sonuçlar ile dikkat çekiyor.

BioNTech CEO’su Uğur Şahin, mRNA aşısının Multipl Skleroz’da (MS) da işe yarayabileceğini gösteren yeni bir çalışmaya öncülük etti.

Şahin’in ekibi, MS’nin çeşitli fare modellerinde, hastalıkla ilişkili bir otoantijeni kodlayan bir mRNA aşısının, hasta farelerde MS semptomlarını başarılı bir şekilde iyileştirdiğini ve MS’in erken belirtilerini gösteren farelerde hastalığın ilerlemesini önlediğini gösterdi. Sonuçlar Science dergisinde yayınlandı.

Şahin, BioNTech’teki meslektaşları ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’ndeki bilim adamları ile birlikte, bir mRNA aşısının, bağışıklık sisteminin normal bağışıklık fonksiyonundan ödün vermeden belirli MS ile ilgili proteinleri tolere etmesine yardımcı olmak için hedeflenen bir şekilde çalışabileceğini düşünüyor.

Ekip, MS modeli olan otoimmün ensefalomiyelitli farelerde, aşının, çok yüksek antijen konsantrasyonlarında verildiğinde bile sistemik bir enflamatuar bağışıklık tepkisini tetiklemeden lenfoid antijen sunan hücreler tarafından işlendiğini buldu. Hayvanların koruyucu bir bağışıklık tepkisi başlatma yeteneğini bozmadı.

Aşı, farelerde MS’nin tüm klinik belirtilerini bloke ederken, denek hayvanları hastalığın tipik semptomlarını yaşadı. Ekip, kuyrukta felç gibi küçük hastalık belirtileri görüldüğünde mRNA aşısına başlayan farelerde, tedavinin daha fazla hastalığın ilerlemesini engellediğini ve motor işlevlerini geri kazandığını bildirdi.

Genel olarak, mRNA yaklaşımının bireysel hasta antijenlerini hedefleme esnekliği ile birlikte bağışıklık tepkisine ilişkin bu ilk sonuçlar, mRNA aşılama yönteminin potansiyelini ortaya koymaktadır.

Fareler üzerinde yapılan bu çalışmanın umut verici olduğu aşikardır. Multipl Skleroz’un farklı tiplerinin mevcut olduğunu ve bir insanın bağışıklık sisteminin çok daha karmaşık olduğunu düşünürsek, daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Umutla bu tarz çalışmaların daha detaylı sonuçlarını ve devamını bekliyoruz.

MSguncel.com’dan notlar

Referanslar:

Bağlantıyı kopyala