Ağrı MS hastalarında sık görülen bir şikayettir.
Genel vücut ağrıları dışında Lhermitte belirtisi olarak isimlendirilen, genellikle boyun bölgesinde oluşan bir plak sonucu ortaya çıkan, boyundan sırta, kollara ve bacaklara yayılan kısa süreli elektriklenme karıncalanma hissi oluşabilir. Ayrıca trigeminal nevralji olarak isimlendirilen yüzün genellikle tek tarafında meydana gelen kısa süreli elektrik çarpması şeklinde şiddetli ağrı şikâyeti de MS hastalarında görülebilen ağrı çeşitlerinden biridir.
Nevralji adını verdiğimiz elektrik çarpması şeklinde sinir ağrılarında gabapentin, pregabalin ve karbamazepin gibi hekiminizin önereceği tedaviler şikâyetlerinizin geçmesine yardımcı olur. Trigeminal nevralji adını verdiğimiz yüzde kısa süreli elektrik çarpmaları MS hastalığında sık görülür.
Engellilik sonucu oluşan, kas, eklem ve kemikler üzerinde hissedilen gerginlik ve basınç sonucu ortaya çıkan ağrı; kas ve iskelet sistemi ağrısıdır ve tedavide duruşunuzu düzenleyici kas kuvveti artırıcı egzersizlerin önemli yeri vardır. Öte yandan çeşitli enfeksiyonlar ve bası ülserleri ile ağrı daha da artar. Bunların varlığı araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.
Atipik yüz ağrıları, kronik gerilim tipi baş ağrısı, kronik migren, omurilikten çıkan sinirlerle ilgili ağrılar, kalça ağrıları ve nöropatik ağrı da MS hastalarında görülebilir.
Ağrı tedavisinde nonsteroid analjezikler, parasetamol, gapapentin, pregabalin kullanılır.
Ağrıya şikâyetlerine yönelik rehabilitasyon önerileri
- Sinirlerin etkilenmesiyle karıncalanma, uyuşma tarzı nöropatik ağrılar görülebilir. Nöropatik ağrıların tedavisinde sıklıkla ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
- Kas kasılmaları, yorgunluk, depresyon ve anksiyete gibi durumlar ağrınızda artışa neden olabilir. Bu tür durumların varlığı saptanmalı ve bunlara yönelik tedaviler uygulanmalıdır.
- Çoğu zaman kas ve iskelet sistemi kaynaklı ağrılar da görülür. Bunların tedavisinde iyi bir postürün kazanılması, eklem hareket açıklığının ve kas kuvvetinin artırılması hedeflenmelidir.
- Ağrı yönetiminde kas kuvvetlendirme ve aerobik egzersizler de sıklıkla kullanılır.
- Bazen yüzeysel ısı uygulamaları, TENS gibi elektriksel ajanlar, masaj ve tetik nokta enjeksiyonları gibi pasif yöntemlerden de yararlanılabilir. Ancak bunların egzersiz gibi aktif yöntemlerin yerine geçmeyeceği, onlar kadar etkin olmadığı unutulmamalıdır.
- MS’li bireylerde, kas ve iskelet sistemi ağrılarının sıklıkla omurga bölgesinde görüldüğü bilinmektedir.
- Bu bölgenin eğitimini amaçlayan, postür, kuvvetlendirme ve germe egzersizlerinin uygulanması ağrıların azaltılmasında etkili olacaktır.
Referanslar:
- MS Hasta Referans Rehberi