MAGNIFY-MS çalışmalarından elde edilen yeni verilere göre, Mavenclad (cladribine) ile kısa süreli bir tedavi, yüksek derecede aktif, ataklarla seyreden multipl skleroz (MS) formları olan yetişkinlerde dört yıl gibi uzun bir süre boyunca hastalık aktivitesinde ve engellilik ilerlemesinde uzun vadeli azalmalar sağlayabilir.

Veriler, ana çalışmada hastaların çoğunda iki yıl sonra teyit edilmiş engellilik birikimi oranlarının düşük olduğunu, ancak PIRA veya atak aktivitesinden bağımsız ilerlemenin özellikle genç hastalarda ve daha önce tedavi almamış olanlarda azaldığını göstererek tedaviye erken başlamanın önemini vurgulamıştır.

ABD ve Kanada’da EMD Serono olarak faaliyet gösteren Merck KGaA’nın kıdemli başkan yardımcısı ve nöroloji ve immünoloji tıbbi biriminin başkanı Alexander Kulla, şirketin basın açıklamasında, “Mavenclad, MS ile yaşayan 100.000’den fazla insanın hayatını etkileyen sürekli faydalarla tutarlı güvenlik profilini göstermeye devam ediyor” dedi.

EMD Serono’nun bu ve diğer verileri 18-20 Eylül tarihlerinde Kopenhag’da düzenlenen 40. Avrupa Multipl Skleroz Tedavi ve Araştırma Komitesi Kongresi’nde (ECTRIMS) ve çevrimiçi olarak sunulacaktır.

Mavenclad, MS ile ilişkili enflamasyonu tetiklediği bilinen bağışıklık hücrelerinin sayısını azaltan kısa süreli bir oral tedavidir. Tedavi, bir ay arayla yılda iki döngü halinde iki yıl boyunca uygulanır. Her döngü, dört ila beş gün süren günde bir veya iki tablet şeklinde verilir; böylece hastalar her yıl en fazla 10 gün tedavi almış olurlar.

Güvenlik ve etkinlik çalışmaları

Çok sayıda klinik çalışmadan elde edilen veriler, iki kısa Mavenclad kürü ile tedavinin tutarlı bir şekilde daha fazla hastanın atak ve MRI lezyon aktivitesinden kurtulmasının yanı sıra doğrulanmış engelilik ilerlemesinden de kurtulmasını önemli ölçüde artırdığını göstermiştir.

Tedavinin güvenliği ve etkinliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için EMD Serono, tedavi düzenleyici makamlar tarafından onaylandıktan sonra gerçek dünya ortamında yapılan çalışmalar olan birkaç Faz 4 klinik çalışması yürütmüştür.

MAGNIFY-MS (NCT03364036), yüksek derecede aktif, ataklarla seyreden MS’i olan 270 hastanın dahil edildiği iki yıllık Faz 4 bir klinik çalışmaydı. Ana hedefi Mavenclad‘ın MRI taramalarındaki aktif lezyon sayısı üzerinde ne zaman etkili olmaya başladığını belirlemekti ve tedavinin başlamasından iki ay kadar sonra azalmalar gözlendi. Çalışmada bir dizi başka ölçüm de değerlendirilmiştir.

Low rate of progression independent of relapse in patients with relapsing multiple sclerosis treated with cladribine tablets” başlıklı posterde araştırmacılar, iki yıllık çalışmaya katılan hastaların engellilik ilerleme verilerini paylaştı.

Sonuçlar, her 10 hastadan 1’inden daha azının (%8,3), en az altı ay sonraki bir takip ziyaretinde teyit edilen Genişletilmiş Engellilik Durumu Ölçeği puanlarında artış olarak tanımlanan teyit edilmiş engellilik birikimi (CDA) yaşadığını göstermiştir.

Bu CDA olayları bir atak ile ilişkili olabilir (RAW) veya atak aktivitesinden bağımsız olarak ortaya çıkabilir (PIRA). Araştırmacılar, düşük CDA oranlarıyla tutarlı olarak, hastaların çoğunun iki yıl sonra hem RAW (%98,4) hem de PIRA’dan (%93,3) kurtulduğunu göstermiştir.

PIRA oranları, MAGNIFY-MS’den önce tedavi almamış hastaların alt grubunda (%9) daha önce tedavi görmüş hastalar için (%3,7) ve Mavenclad‘a 40 yaşında veya daha genç yaşta başlayanlarda (%10) tedavi başlangıcında daha yaşlı hastalar için (%4,2) önemli ölçüde daha düşüktü.

Araştırmacılar, bulguların “toplam engellilik birikimini azaltmak için kladribin tablet tedavisine erken başlanmasının faydasını” desteklediğini belirtmiştir.

Uzantı çalışması verileri

MAGNIFY-MS’ye katılan 270 hastadan 219’u Mavenclad tedavisinin uzun vadeli güvenliğinin ve etkinliğinin değerlendirildiği iki yıllık uzatma çalışmasına (NCT04783935) katılmıştır. Hastalar bu uzatmada ek tedavi kürü almamışlardır.

Long-term effectiveness of cladribine tablets over 4 years in relapsing multiple sclerosis: Results from the MAGNIFY-MS Extension study” başlıklı posterde araştırmacılar, hastaların çoğunda 3. ve 4. yılların toplamında (%54,2) atak olmaması, yeni veya aktif lezyon bulunmaması ve CDA (teyit edilmiş engellilik birikimi) olmaması olarak tanımlanan hastalık aktivitesine dair kanıt olmadığını göstermiştir.

Dört yıllık takip süresince, hastaların enflamatuar ve aktif lezyonlarında belirgin azalmalar görülmüş ve atak oranları çok düşük olmuştur (yılda 0,09 atak). Daha önce tedavi edilmemiş hastalarda atak sıklığı yılda 0,06 ile daha da düşüktür.

Son olarak, bilişsel işlev dört yıllık dönem boyunca hastaların çoğunda iyileşmiş veya stabil kalmıştır (%77-%79 arasında değişmekle birlikte).

Hastaların yaklaşık üçte ikisi (%64,8) iki yıllık uzatma süresince en az bir yan etki yaşamıştır, ancak yan etkilerin çoğu (%94,4) hafif ila orta şiddette olmuştur. Üç hastada (%1,4) tedaviye bağlı bir veya daha fazla ciddi yan etki görülmüştür.

Kulla, “Mavenclad‘ın etkinliği, orijinal pivotal çalışmalarımızdaki ve sonrasındaki geleneksel son noktalar aracılığıyla uzun süredir kanıtlanmıştır. Şimdi, nöroinflamasyon ve progresyon üzerindeki etkiye ilişkin ek ölçümlerle, MS tedavisi ortamındaki uzun vadeli etkinlik konumunu yeniden teyit edebilir ve daha da sağlamlaştırabiliriz” dedi.

Kaynaklar:

Bağlantıyı kopyala