Multiple sklerozda takip ve tedavi büyük emek ve çaba gerektirmektedir. Medikal tedavinin yanı sıra oldukça önemli olduğunu bildiğimiz; fiziksel vebilişsel rehabilitasyonun değeri gitgide artmaktadır. Bu bağlamda 5. Multipl Skleroz’da Fiziksel Engellilik Sempozyumu, ülkemizin dört bir yanından alanında deneyimli katılımcıların katkıları ile gerçekleştirildi. Üst ve alt ekstremitede var olan problemlerin genel engelliğe olan katkısı ve bununla başa çıkabilme yolları tartışıldı. Dengenin engellilik üzerine olan etkisi ve denge bozukluğu sebepleri ayrıntılı olarak değerlendirildi.
Multipl sklerozlu bireylerde engellilik ölçütlerinde geçmese de, yorgunluğun fizyopatolojisi ve hastanın yaşam kalitesine olan etkisinin ayrıntılı olarak konuşulduğu sempozyumda ayrıca ağır engelliliği olan MS’li bireylerde de rehabilitasyon anlamında yapılabilecek çok şey olduğunun üzerinde duruldu ve bu hasta grubunun yaşam kalitesinin ciddi oranda artırılabileceğine değinildi. Bununla birlikte en önemli konulardan biri de; gelecekte hem tedavilerin başarısını artıracak hem de hasta takibinde büyük yarar sağlayacak olan cep telefonu ve bilgisayar programları ile uzaktan iletişime de değerlendirmeye ait gelişmelerdi.
Son olarak çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimizi umut ettiğimiz 5. Multipl Skleroz’da Fiziksel Engellilik Sempozyumu’nda konuşulan bazı konuları sizler için derleyen değerli katkılarından dolayı hocalarımıza çok teşekkür ederiz.
Doç Dr Bilge Piri Çinar
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Nöroloji Anabilim Dalı
Doç Dr Haluk Gümüş
Konya Selçuk Üniversitesi
Nöroloji Anabilim Dalı